dinsdag 6 mei 2014

Books in Music - #5 Touching Juliette


In de rubriek "Books in Music" vertel ik welke liedjes mij aan bepaalde boeken of films deden denken. Deze week gaat het om een liedje van de band Delain en de serie die deze week centraal staat is Touching Juliette van Tahereh Mafi, één van mijn favorieten!

Het verhaal
De serie gaat over Juliette, in een wereld die langzaam kapot aan het gaan is. De hemel heeft een rare kleur en vogels vliegen niet langer. En dan is er Juliette zelf nog, die een wel erg gevoelige aanraking heeft. Wie zij aanraakt, sterft. Ooit heeft ze per ongeluk iemand met haar huid gedood en daarom zit ze al bijna een jaar eenzaam in een cel. Haar leven verandert echter ingrijpend wanneer ze ineens een nieuwe celgenoot krijgt, Adam Kent. Hij is gestuurd door Warner, de sectorleider van deze sector van Het Herstel en die haar wil gebruiken als wapen. Het Herstel heeft de macht gegrepen door te beloven om de mensheid te redden van hun vernietigde Aarde, maar deze organisatie is echter niet zo braaf als ze proberen over te komen. Het is helemaal nog niet zo slecht met de wereld gesteld! En dan doen Adam en Juliette een ontdekking die al hun plannen verandert: hij kan haar aanraken!

Het liedje
Het liedje dat me deed denken aan deze serie, is een liedje van Delain. Hij staat op het album "The Human Contradiction" en heet "The Tragedy of the Commons". Grappig genoeg begon het al bij de titel, want in deze serie wordt het gewone volk goed onderdrukt. Een van de redenen waarom ik Touching Juliette zo'n mooie serie vind, is de schrijfstijl die op veel plaatsen bijna poëtisch aandoet. Zinnen die herhaald worden, prachtige metaforen, mooie woorden. Het volgende stukje deed me hieraan denken:

"But I know at least I thought, at least I fight
At least I know at least I tried
I know I thought, I know I’ll fight
Tonight I kiss the world goodbye"

Gedurende de serie maken de karakters van vooral Juliette en Warner een flinke groei door. Dat vond ik mooi terugkomen in het refrein van het nummer. De darkened skies voelden zelfs erg letterlijk, doordat de hemel een rare kleur heeft gekregen door alle vervuiling.

"We are one, and one is all
Through self-destruction we fall
Close your eyes, to darkened skies
Our ignorant demise"

Dit stuk deed me vooral denken aan het laatste boek, Vertrouw me, waarin ze alles op alles zetten voor het belang van iedereen:

"This will lead to personal gain
But I won’t feel any personal pain
All the global implications in vain
Yes the price is high but so are the stakes
This belongs to all of us so
really this belongs to no one at all
When it comes to owning up to our fall
Better brace yourself for the end of it all"

Bronvermelding
De citaten zijn fragmenten uit de songtekst van "The Tragedy of the Commons" van Delain, van het album "The Human Contradiction". Ik heb deze CD een week of vier geleden gekocht en vind hem erg gaaf. Wat vinden jullie van het liedje? Vinden jullie hem ook bij Touching Juliette passen? Of heb je een ander liedje in je hoofd dat je er beter bij vindt passen?

Meer lezen?
* Books in Music - #1 De Godinnentest/De Godinnenwraak
* Books in Music - #2 Muze
* Books in Music - #3 Fallen
* Books in Music - #4 De IJzerkoning

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel een gaaf nummer. Kwam er eigenlijk pas vorige week achter wat een gave muziek ze maken toen ze in het voorprogramma van Within Temptation stonden. Ik heb echter een ander nummer wat voor mij bij het boek hoort omdat ik het ook continue heb zitten luisteren. Dit nummer is Stay van Rihanna en Mikky Ekko en ik vond dit zelf het vooral passen bij Breek Me.

    BeantwoordenVerwijderen